Contact opnemen?085 06 06 069

Wat is stalking en wat kun je er tegen doen?

26/03/2019

Een stalker speelt een psychologisch machtsspel met zijn slachtoffer. Hij besluipt zijn slachtoffer geestelijk net zoals de jager zijn prooi in het bos. Deze sluw en berekend handelende jager wordt in het engels “stalker” genoemd, vandaar de term stalking.

Een stalker gebruikt als wapen emotioneel geweld om anderen zijn wil op te leggen. Hij werkt slim op het veiligheidsgevoel van mensen in. Veiligheid en vrijheid zijn immers voor ieder mens een eerste en zeer elementaire levensbehoefte. Het gevoel van veiligheid kwijtraken is dan ook bijna het ergste wat je als mens kan overkomen.

Stappenplan tegen stalking
Het stappenplan tegen stalking neemt dan ook een centrale plaats op deze site in. Het biedt slachtoffers een handleiding hoe tegen een stalker op te treden. In het stappenplan zijn ter verduidelijking van onderwerpen veel links naar andere paginas aangebracht.

Het stappenplan gaat uit van de volgende algemene principes.
– Zo vroeg mogelijk actie ondernemen
– Zo min mogelijke interactie met de belager
– Aanpak van juist kleine zaken en overtredingen om de pakkansperceptie te zo groot mogelijk te maken (i.c. De theorie van the broken windows)
– Nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen, inclusief politie en hulpverlening
– Eenduidige en duidelijke communicatie
– Maatwerk bij opleggen straf en/of maatregel

Het ontbreken van 1 van deze punten heeft gevolgen voor de effectiviteit van het stappenplan.

Wat betekent het hebben van een stalker nu precies?
Denk je dan eens in dat iemand het speciaal op jou (en je gezin) heeft voorzien en je op allerlei mogelijke manieren lastig valt. Hij is constant in de buurt en weet altijd precies waar je mee bezig bent. Hij wacht je op bij je woning, bij je werk en bij de school van de kinderen. Hij is er als je opstaat en als je naar bed gaat.

Hij dringt zich zo als het ware in je hoofd op. Je kan niet anders dan aan hem denken. Wat zou hij nu weer gaan doen. Hij belt, schrijft, roddelt over je tegen je vrienden, collega’s, buren en familie. Hij stuurt zomaar bloemen of andere producten. Om maar niet te spreken van bedreigingen aan jouw adres of die van je kinderen.

Stalking werkt traumatiserend en is een misdrijf dat je geestelijk zwaar raakt. Je voelt je machteloos en verslagen. Je kan niet eens meer helder denken of iets goed onder woorden brengen. Veel slachtoffers van stalking krijgen dan ook psychische klachten, zoals o.a. het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Je verkeert constant in de hoogste staat van paraatheid. Dit hoge stressniveau breekt je geestelijke en lichamelijke gezondheid langzaam af.

(Bron: Huiselijk Geweld)

Gerelateerde berichten

01mrt

Schoonhovenaar 32 maanden de cel in voor mensenhandel en mishandeling

De 31-jarige Ricardo van der Z. uit Schoonhoven is vandaag door de Haagse rechtbank veroordeeld …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsbijstand
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

    We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

    Ik ga akkoord Lees meer