Slachtofferzaken
Bent u slachtoffer van een strafbaar feit? Of bent u nabestaande van een slachtoffer? Dan heeft u een aantal belangrijke rechten. Deze rechten gelden ook als u niet in Nederland woont of als u geen verblijfsstatus in Nederland heeft.
Recht op informatie
U heeft recht op informatie. Niet alleen op informatie over uw rechten, maar ook over het doen van aangifte en wat er daarna met uw zaak gebeurt. Als u dat wilt dan houden de politie en het Openbaar Ministerie u op de hoogte van uw zaak. Zijn er spullen van u in beslag genomen? Dan heeft u recht op informatie hierover.
Recht op schadevergoeding
Heeft u schade door het strafbare feit en is er een verdachte? Vaak kunt u dan vragen om een schadevergoeding van de dader. De rechter besluit dan of de dader de schade moet vergoeden. In sommige gevallen kan het Schadefonds Geweldsmisdrijven een tegemoetkoming geven voor uw schade. Een advocaat kan u hierbij helpen.
Spreekrecht
Bent u slachtoffer van een ernstig strafbaar feit of nabestaande van het slachtoffer? En komt er een strafzitting? Dan mag u in de rechtszaal spreken over wat u wilt, bijvoorbeeld over de straf die u vindt dat de verdachte moet krijgen of over de gevolgen van het strafbare feit voor u.
Soms kunt u ook voor de zitting een gesprek met de officier van justitie krijgen. Een advocaat kan u helpen om dit voor te bereiden.
Informatie over invrijheidstelling en verlof
Als u dat wilt, houdt de officier van justitie of de rechter u op de hoogte over verlof, vrijlating of eventuele ontsnapping van de verdachte of de dader.
Geen vervolging? Recht op beklag
Besluit de officier van justitie dat er geen strafzaak komt tegen de verdachte? En bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u een klacht sturen naar het gerechtshof. Dit is een zogeheten artikel 12 procedure. Een advocaat kan u hierbij helpen. Het gerechtshof besluit dan of er toch een strafzaak tegen de verdachte moet komen.
Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.
Gerelateerde berichten
Deskundige: Tamar uit Marken versleept na dodelijke aanrijding
Het lichaam van de veertienjarige Tamar uit Marken is, nadat ze vorig jaar zomer dodelijk …
Strafvervolging voor verdachten mishandeling Jeroen Holtrop
Het gerechtshof in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie gelast over te gaan tot strafvervolging …
‘Verdriet van nabestaanden wordt niet altijd vergoed’
Thijs H. vermoordde Diny. Haar tweelingzus kreeg geen leedcompensatie voor het verlies van haar zus. …