Contact opnemen?085 06 06 069

Wanneer kunt u tijdens het strafproces een schadevergoeding eisen als slachtoffer van een misdrijf?

06/04/2018

Heeft u schade door een misdrijf? En volgt er een strafzaak tegen de verdachte? Dan kunt u in dit strafproces om een vergoeding van uw schade vragen. Dit heet voegen. Uw verzoek om schadevergoeding wordt dan samen met de strafzaak tegen de verdachte behandeld. Tijdens de strafzaak kan de rechter bepalen dat de dader een schadevergoeding aan u moet betalen.

Voorwaarden verzoek schadevergoeding
Om een schadevergoeding te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld dat u uw schade niet op een andere manier vergoed heeft gekregen. De voorwaarden voor een verzoek tot schadevergoeding zijn als volgt.

Wie kan een vergoeding vragen voor zijn schade?
U, als u slachtoffer bent van een strafbaar feit. U moet wel 18 jaar zijn of ouder.
• Uw vader, moeder of voogd als u 17 jaar bent of jonger.
• De nabestaanden van een slachtoffer.
• De directie van een bedrijf of organisatie die slachtoffer is van een strafbaar feit. Of een medewerker die hiervoor toestemming heeft van de directie.

Wanneer kunt u een vergoeding vragen voor uw schade?
Als u voldoet aan de voorwaarden die hieronder staan:
• U heeft schade door een strafbaar feit
• De verzekering betaalt niet voor uw schade.
• De politie heeft een verdachte opgepakt. En deze verdachte moet voor de rechter komen of krijgt een straf van de officier van justitie.

Welk bedrag kunt u vragen?
Welk bedrag u kunt vragen, hangt af van het soort schade dat u heeft. Slachtofferhulp Nederland of een advocaat kan u helpen om te bepalen hoeveel schade u heeft en welk bedrag u hiervoor vraagt.
• U kunt schade hebben waarvan je het bedrag goed kunt bepalen. Bijvoorbeeld kapotte spullen, ziekenhuiskosten of minder inkomen omdat u een tijdje niet kon werken. Heeft u schade aan spullen? Dan kunt u het bedrag krijgen dat uw spullen waard waren net vóór de schade. En dus niet het bedrag waarvoor u de spullen nieuw hebt gekocht.
• U kunt psychische schade hebben, zoals verdriet, pijn of angst. Het bedrag dat u hiervoor kunt krijgen is lastig te bepalen. Een advocaat kan u hierbij helpen.

Wie kan vergoeding vragen?
U kunt een advocaat vragen u te helpen. Bent u het slachtoffer van een gewelds- of een zedenmisdrijf, bijvoorbeeld een verkrachting of aanranding? Of bent u nabestaande van een slachtoffer? Dan heeft u onder omstandigheden recht op een gratis advocaat.

Schadevergoeding aanvragen
U kunt het verzoek om schadevergoeding vóór de strafzaak indienen bij de officier van justitie. Gebruik daarvoor het formulier Verzoek tot schadevergoeding. De officier van justitie vraagt de rechter dan om ook een uitspraak te doen over uw eis om schadevergoeding.

Soms is gespecialiseerde juridische bijstand nodig bij het verhalen van schade in het strafproces. Een advocaat kan helpen bij het eisen van de schadevergoeding.

Onze advocaten kunnen u uitleg geven over de mogelijkheden voor schadevergoeding in uw zaak. Neem daarom vrijblijvend en kosteloos contact met ons op om uw situatie te bespreken.

Gerelateerde berichten

08mei

Vergoeding van affectieschade nabestaanden

Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel …

Lees bericht
01mrt

Schoonhovenaar 32 maanden de cel in voor mensenhandel en mishandeling

De 31-jarige Ricardo van der Z. uit Schoonhoven is vandaag door de Haagse rechtbank veroordeeld …

Lees bericht
06nov

Hoe kunt u een verzoek tot schadevergoeding indienen?

Als de officier van justitie besluit om de verdachte te vervolgen komt er een strafzaak. …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsbijstand
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

    We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

    Ik ga akkoord Lees meer