Contact opnemen?085 06 06 069

Schadevergoeding van de werkgever bij blootstelling aan Chroom-6 en CARC

26/06/2018

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert drie onderzoeken uit over blootstelling aan de giftige verfstof chroom-6. Dit doet het RIVM voor het ministerie van Defensie, de gemeente Tilburg en NS. Ook wordt er onderzoek verricht naar de topcoating Chemical Agent Resistant Coating (CARC).

Bij het onderzoek wordt gekeken naar de risico’s voor de gezondheid van de medewerkers en hoe de betrokken organisaties zijn omgegaan met regelgeving.

Ministerie van Defensie
Het ministerie van Defensie bood recent excuses aan vanwege de medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met de giftige verfstof chroom-6. Het RIVM heeft de schadelijke gevolgen van chroom-6 in kaart gebracht. Ook zal het ministerie van Defensie schadevergoeding aan slachtoffers betalen.

Chroom-6 en CARC zijn zeer schadelijk
Vaststaat dat blootstelling aan Chroom-6 en/ of CARC zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Blootstelling aan deze schadelijke stoffen kan op verschillende manieren. De stoffen kunnen via de huid, door inademen en inslikken in het lichaam komen.

Gebleken is dat blootstelling aan Chroom-6 en CARC het volgende kan veroorzaken:
– (Long-) kanker
– Astma
– Huidaandoeningen
– Nierproblemen

Aansprakelijkheid werkgever

Een werkgever heeft tegenover haar werknemer een zorgplicht. Deze zorgplicht is behoorlijk streng. Deze zorgplicht houdt in dat de werkgever moet voorkomen dat diens werknemer ziek wordt door het werk. De werkgever moet haar werknemer dus beschermen.

Om schade te kunnen vorderen van de werkgever hangt doorgaans af van het volgende:
– Of er een verband is tussen de gezondheidsklachten en het werk;
– de mate van blootstelling;
– en welke maatregelen de werkgever heeft getroffen om de werknemer te beschermen.

Schaderegelingstraject
Voor de slachtoffers die blootgesteld zijn aan de giftige stoffen op het werk, zijn er verschillende complexe factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het schaderegelingstraject. Het is niet alleen een emotionele aangelegenheid, maar er zijn ook financiële en juridische gevolgen waarmee rekening gehouden moet worden.

Als u geheel vrijblijvend advies wilt over uw chroom-6 en/ of CARC -zaak, neem dan contact met ons op. Wij kunnen slachtoffers helpen bij het claimen van letselschade.

Gerelateerde berichten

04jun

Defensie erkent aansprakelijkheid chroom-6-ziekten; verzweeg gezondheidsrisico’s voor medewerkers

Het ministerie van Defensie biedt excuses aan zijn medewerkers aan die ziek zijn geworden door …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

 • Home
 • Over ons
 • Rechtsbijstand
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer