Contact opnemen?085 06 06 069

Ouders Ivana Smit vragen hulp van premier Maleisië

19/05/2018

De ouders van Ivana Smit, het Nederlands-Belgische fotomodel dat eind vorig jaar om het leven kwam in Maleisië, hebben de premier van dat land in een brief om hulp gevraagd. Ze willen toegang tot het politiedossier, zodat ze zich een compleet beeld van de gebeurtenissen kunnen vormen.

De 18-jarige Ivana Smit overleed door een val van de twintigste verdieping van een hotel in Kuala Lumpur. Na een avondje stappen was ze meegegaan naar de hotelkamer van een Amerikaans echtpaar.

Onder invloed van drugs
Het is onduidelijk wat zich daar heeft afgespeeld, maar de advocaat van haar familie liet onlangs weten dat ze voorafgaand aan de val seks had gehad met de man van het Amerikaanse stel. Daarbij zou uit pathologisch onderzoek zijn gebleken dat ze onder invloed was van drugs, en mogelijk al was overleden voordat ze van het balkon viel.

In een brief aan de Maleisische premier Mahathir Mohamad laat advocaat Sébas Diekstra nu namens de ouders weten dat de gang van zaken voor hen ondraaglijk is. “De Nederlandse autoriteiten hebben herhaaldelijk gevraagd om de onderzoeksdocumenten, maar die zijn nog steeds niet verstrekt. Ze kregen wel een presentatie van de politie, maar daarbij zijn niet alle feiten besproken.”

Elke steen omgedraaid
Ze willen nu weten wat justitie in Maleisië precies heeft onderzocht, hoe dat is gebeurd en wat de uitkomst is van het politieonderzoek tot nu toe. “Hun voornaamste wens is toegang tot het complete onderzoeksdossier”, schrijft Diekstra, “zodat ze zichzelf ervan kunnen overtuigen dat er niets meer te onderzoeken valt. Dan hoeven ze niet langer te leven in ondraaglijke onzekerheid en weten ze dat elke steen is omgedraaid.”

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de zaak ook oriënterend in onderzoek. Of er ook echt een strafrechtelijk onderzoek gaat komen, is nog niet duidelijk.

(RTL Nieuws)

Gerelateerde berichten

15mei

‘Misdaadjournalist Thijs Zeeman spoort gezocht echtpaar op in zaak Ivana Smit’

Op 7 december 2017 werd de achttienjarige Nederlandse Ivana Smit dood gevonden na een val …

Lees bericht
08mrt

Rechter kritisch over onderzoek Ivana Smit

De rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft zich kritisch uitgelaten over de manier …

Lees bericht
08mrt

Voorlopig geen vervolging rondom dood model Ivana Smit

De rechtbank in Kuala Lumpur heeft vandaag geoordeeld dat de dood van model Ivana Smit …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

 • Home
 • Over ons
 • Rechtsbijstand
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer