Contact opnemen?085 06 06 069

Militair hof wil beklaagde ex-militair horen over granaatincident Uruzgan

01/03/2018

Het militair gerechtshof in Arnhem wil de van een drievoudige moord verdachte Admilson R. horen over een incident met een handgranaat in Afghanistan in 2010. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden vandaag. Eerder kondigde het OM al aan een onderzoek te willen de explosie in een Nederlands legervoertuig.

Admilson werd er destijds samen met dienstmaat Erik Groenendijk korte tijd van verdacht de granaat zelf tot ontploffing te hebben gebracht in hun voertuig. Uit het onderzoek van de marechaussee bleek dat een van de twee militairen de ontploffing in de Bushmaster moet hebben veroorzaakt. Beide mannen ontkenden altijd enige betrokkenheid bij de ontploffing op Camp Coyote in Uruzgan. Daardoor kwam de zaak nooit rond.

Groenendijk raakte bij de explosie van de granaat gewond. Hij wijst inmiddels naar Admilson R. als degene die de handgranaat in het voertuig moet hebben geplaatst. Na de eerste veroordeling van Admilson voor de Drentse moorden vielen voor hem de stukjes op zijn plaats.

De oud-militair vecht samen met advocaat Sébas Diekstra al jaren voor eerherstel. In 2016 gaf het OM aan de zaak nader te onderzoeken. ,,Eindelijk wordt er na al die jaren recht gedaan aan mijn cliënt”, liet Diekstra destijds weten. Uit dat onderzoek kwamen volgens het OM echter geen nieuwe feiten naar boven.

Diekstra was het niet met die lezing eens. Volgens hem bleek uit het onderzoek juist dat de verdachte het plaatsen van de granaat tegenover zijn broer bekend had. Het militair hof heeft vandaag dan toch besloten Admilson verder over de zaak te willen horen.

(Algemeen Dagblad)

Gerelateerde berichten

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

 • Home
 • Over ons
 • Rechtsbijstand
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer