Contact opnemen?085 06 06 069

‘Kosteloze rechtsbijstand slachtoffers coronafeiten’

22/04/2020

De Nederlandse overheid neemt op dit moment verregaande maatregelen om het coronavirus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. De samenleving is op veel gebieden tot stilstand gekomen.

De genomen maatregelen hebben ook doorwerking in de rechtspraktijk en de rechtspraak. Veel zaken worden uitgesteld door rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges. De zaken die wel doorgaan worden – indien mogelijk – op afstand en met digitale middelen behandeld.

Deze nieuwe werkelijkheid brengt ook een nieuw soort zaken met zich mee, namelijk corona gerelateerde zaken. Met name op het gebied van het strafrecht. Denk hierbij aan zogenoemde coronahoesterscoronaspugers en coronadreigers.

Ons kantoor staat inmiddels een reeks slachtoffers van coronahoesters en
-spugers bij. De impact van deze coronafeiten op de slachtoffers blijkt enorm.

De richtlijnen van het RIVM zijn bedoeld om de besmettingen met het coronavirus te beperken en zijn ook algemeen bekend. Onder andere het anderhalve meter afstand houden en hoesten in de mouw.

Wanneer iemand de gegeven richtlijnen welbewust schendt, zoals bij het opzettelijk hoesten en spugen in de richting van anderen, kunnen er forse straffen volgen. Het risico op besmetting door dergelijk gedrag is aanzienlijk. De impact op slachtoffers blijkt vaak groot. Met name vanwege de onzekerheid die vervolgens ontstaat rondom de vraag of slachtoffers door dat handelen zijn besmet en of zij daardoor anderen kunnen besmetten. Zonder een test is die onzekerheid vaak nog niet weg.

Diekstra Van der Laan Advocaten heeft besloten om in deze moeilijke tijden slachtoffers van dergelijke feiten kosteloos bij te staan tijdens het strafproces. Het zijn onzekere tijden en daarom willen wij op deze manier een bijdrage leveren.

Onze slachtofferadvocaten kunnen bijstand verlenen door het verwezenlijken van het recht op informatie over de zaak, het recht op kennisneming van het dossier, het recht op toevoegen van stukken aan het dossier, het recht op het indienen van een vordering tot schadevergoeding en het spreekrecht.

Bent u slachtoffer van een corona gerelateerd strafbaar feit? Dan kunt u via onderstaand formulier uw zaak bij ons aanmelden.

Zaak aanmelden

  • Sleep bestanden hierheen of
   Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, jpeg.
   • Met het invullen van dit formulier zal uw aanvraag naar ons kantoor worden verzonden. Uw zaak is daarmee nog niet aangenomen. Zolang u nog geen opdrachtbevestiging heeft ontvangen bent u dan ook zelf verantwoordelijk voor het veilig stellen van eventuele (beroeps)termijnen.

  U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

 • Home
 • Over ons
 • Rechtsbijstand
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer