Contact opnemen?085 06 06 069

Kamervragen over strafmaxima bij delicten omtrent het nalaten van hulp bij levensgevaar

19/02/2019

Kamerlid Michiel van Nispen van de SP heeft vandaag aan de minister van Justitie en Veiligheid vragen gesteld over het niet goed aansluiten van strafmaxima bij delicten omtrent het nalaten van hulpverlening bij levensgevaar.

Aanleiding voor de Kamervragen is de zaak rondom de overleden 17-jarige Orlando Boldewijn.

Na de vondst van Orlando in de Haagse visplas De Blauwe Loper, volgende week een jaar geleden, verklaarde de verdachte in deze zaak, Roy. B., dat hij de jongen in het (destijds ijskoude) water heeft zien liggen en om hulp heeft horen schreeuwen, maar niets heeft gedaan.

B. wordt op basis van zijn eigen verklaring vervolgd en het lijkt er sterk op dat hij vervolgd zal gaan worden voor ’het nalaten hulp te verlenen’. Dit is slechts een overtreding waarop een maximale celstraf van drie maanden staat.

Van Nispen vraagt aan de minister onder andere of hij van mening is ,,dat het terecht is dat het nalaten van het verlenen van hulp aan iemand die in direct levensgevaar verkeert, wanneer de dood daarop volgt, niet als misdrijf wordt aangemerkt, maar slechts als overtreding?’’

Verder wil het Kamerlid weten of de minister van mening is dat het grote verschil in strafmaat tussen artikel 450 Sr. (nalaten hulpverlening bij levensgevaar) en artikel 307 Sr. (dood door schuld), te rechtvaardigen is? En zo ja, waarom? Daarbij wil Van Nispen ook weten of de minister bereid is om te overwegen om de strafbedreiging op dit feit te verhogen.

Gerelateerde berichten

19feb

Moeder Nancy over zoon Orlando: ‘Verdriet wordt elke dag groter’

Vandaag is het een jaar geleden dat de Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn (17) verdween. Acht …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

 • Home
 • Over ons
 • Rechtsbijstand
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer