Contact opnemen?085 06 06 069

Heb ik als slachtoffer recht op schadevergoeding?

10/07/2018

U kunt slachtoffer worden van een strafbaar feit. De rechter kan de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Bij een ernstig misdrijf krijgt u mogelijk een eenmalige uitkering van het Schadefonds Geweldmisdrijven. Als verkeersslachtoffer kunt u mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds motorverkeer.

Schadevergoeding ontvangen
U kunt op een aantal manieren een schadevergoeding ontvangen.

Schadevergoeding tijdens strafzaak
De rechter kan tijdens een strafproces de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Voor de rechtszitting krijgt u van het Openbaar Ministerie (OM) een formulier. Hierop geeft u aan wat de schade is. Dat kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Legt de rechter een schadevergoedingsmaatregel op? Dan int het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) het bedrag voor u bij de dader. Heeft u na 8 maanden nog niet het hele bedrag ontvangen, dan krijgt u daarvoor een voorschot op de schadevergoeding. Dit geldt ook als de officier van justitie over de straf beslist en een schadevergoedingsmaatregel oplegt. Wij kunnen deze ‘vordering benadeelde partij’ voor u opstellen.

Schadevergoeding tijdens civiele procedure
U kunt de dader aansprakelijk stellen door een civiele procedure te starten. Wij kunnen u hier meer over vertellen.

Verzekering dekt schade
Het is ook mogelijk dat uw verzekering de schade (gedeeltelijk) dekt. Bijvoorbeeld via uw inboedelverzekering bij inbraak of uw ziektekostenverzekering bij medische kosten.

Smartengeld voor dierbaren van slachtoffers
Op 1 januari 2019 gaat de Wet Vergoeding Affectieschade in. Deze wet regelt smartengeld voor naaste familieleden van slachtoffers. Deze familieleden kunnen schadevergoeding krijgen als het slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft. Dit overlijden of letsel moet dan zijn veroorzaakt door iemand anders. Die persoon is aansprakelijk. Bijvoorbeeld wanneer een kind na een aanrijding levenslang ernstig gehandicapt is. Of een partner komt te overlijden door een medische fout. Ook een geweldsmisdrijf kan de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld wanneer een vader wordt beroofd en neergeschoten, waarna zijn partner en kinderen alleen achterblijven.

Alleen de partner van het slachtoffer, zijn kinderen en ouders komen in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade. De hoogte van de vergoeding ligt tussen de 12.500 en 20.000 euro. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.

Uitkering door Schadefonds Geweldsmisdrijven
Bent u slachtoffer van een geweldsmisdrijf en heeft u hierdoor ernstig letsel? En is dit (nog) niet vergoed door bijvoorbeeld de dader of een verzekeringsmaatschappij? Dan kunt u bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een eenmalige financiële tegemoetkoming aanvragen. Als het slachtoffer overlijdt doen nabestaanden de aanvraag bij het Schadefonds. Dit zijn de echtgenoot, samenwonende partner of kinderen van het slachtoffer.

U kunt het aanvraagformulier voor slachtoffers of voor nabestaanden digitaal invullen of downloaden. De formulieren staan op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Schade en dader onbekend of onverzekerd
Heeft u een schade die veroorzaakt is door een motorvoertuig en is de dader onbekend of onverzekerd? Dan komt u misschien in aanmerking voor een uitkering van het Waarborgfonds Motorverkeer.

Heeft u na het lezen van voorstaande nog vragen of wilt u uw situatie aan ons voorleggen, neem dan contact met ons op!

Gerelateerde berichten

08mei

Vergoeding van affectieschade nabestaanden

Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel …

Lees bericht
06nov

Hoe kunt u een verzoek tot schadevergoeding indienen?

Als de officier van justitie besluit om de verdachte te vervolgen komt er een strafzaak. …

Lees bericht
17mei

Wetsvoorstel vergoeding affectieschade treedt 1 januari 2019 in werking

De Eerste Kamer heeft 10 april 2018 een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) aangenomen …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

 • Home
 • Over ons
 • Rechtsbijstand
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer