Contact opnemen?085 06 06 069

’Alarm na enkelband doorknippen’

23/03/2018

Advocaat Richard Korver vindt het onbegrijpelijk dat nabestaanden en slachtoffers niet door justitie worden ingelicht, als een veroordeelde crimineel de enkelband van zijn elektronisch toezicht doorknipt.

Korver, die vooral veel slachtoffers en nabestaanden bijstaat, reageert daarmee op de publicatie in deze krant over de Tilburger Johan van Wanrooij. De vuurwapengevaarlijke moordenaar van zijn broer Willy knipte in oktober zijn enkelband door en kon bijna een half jaar lang ongestoord en ondanks een gebiedsverbod voor de hele stad, in Tilburg verblijven. De politie deed wel een aantal pogingen om hem te vinden, maar dat lukte pas op 15 maart.

„Voor nabestaanden en slachtoffers is het rampzalig als een drager van een enkelband zich onttrekt aan het elektronisch toezicht. Zeker als het om een verdachte of veroordeelde gaat die zich in de eigen omgeving bevindt. Iemand krijgt niet voor niets bijvoorbeeld een gebiedsverbod. Zo’n onttrekking kan het veiligheidsgevoel enorm verstoren”, zegt Korver.

’Dit moet anders’
Nu is het zo dat justitie nabestaanden en slachtoffers alleen informeert als een verdachte wordt opgesloten en als een veroordeelde met verlof gaat of vrijkomt. Dat gebeurt via het Informatiepunt Detentieverloop. „Dit moet anders. Nabestaanden en slachtoffers moeten meteen geïnformeerd worden na sabotage van het elektronisch toezicht.”

Ook de advocaat Sébas Diekstra, die eveneens veelal nabestaanden en slachtoffers bijstaat, vindt dat OM of politie voortaan betrokkenen meteen moet alarmeren.

Waarschuwing
„Wanneer veroordeelden van zeer ernstige misdrijven zich moedwillig onttrekken aan elektronisch toezicht, dan moeten politie en justitie de mogelijkheid hebben om de burger te kunnen waarschuwen wie er exact is gevlucht. Zeker als er een reële vrees bestaat dat de voortvluchtige zich opnieuw schuldig zal maken aan strafbare feiten of een confrontatie zal zoeken met een slachtoffer of nabestaanden.”

Diekstra vindt dat in dat laatste geval het belang van opsporing al snel boven het belang van de privacy van de voortvluchtige. Zowel Diekstra als Korver vinden dat justitie op zo’n moment sneller identiteit en naam van de enkelbandknipper openbaar moeten maken.

(De Telegraaf)

Gerelateerde berichten

08mei

Vergoeding van affectieschade nabestaanden

Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel …

Lees bericht
06nov

Hoe kunt u een verzoek tot schadevergoeding indienen?

Als de officier van justitie besluit om de verdachte te vervolgen komt er een strafzaak. …

Lees bericht
17mei

Wetsvoorstel vergoeding affectieschade treedt 1 januari 2019 in werking

De Eerste Kamer heeft 10 april 2018 een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) aangenomen …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsbijstand
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

    We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

    Ik ga akkoord Lees meer